De vizitat

"Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea."

"Când se va sfârși asfaltul drumului
trupul meu și trupul tău se vor face asfalt
ca să nu rămână necălătorită
această țară de vis."
Nichita Stănescu

Amintiți-vă întotdeauna: în momentul în care plecați într-o călătorie, țineți-vă nu numai ochii, ci și mintea și sufletul deschise. Fiecare nou loc vizitat va avea ca rezultat un nou "VOI", mai bun și mai înțelept.

Destinații pentru iubitorul de istorie

Din neolitic datează primele artefacte descoperite în această zonă. Astfel că în clădirea Palatului Magna Curia (sec XVI), monument istoric construit în stil renascentist, se găsește Muzeul civilizației dacice și romane din Deva, iar aici sunt adăpostite ”bucăți de istorie, mărturii“ trecând din neolitic și parcurgând, pas cu pas, istoria scrisă pană în zilele noastre".

Cetățile dacice (la 35-55 km de Banpotoc) - dovedesc înaltul grad de cultură materială al dacilor. Principalele cetăți au fost descoperite la: Costești (la 18 km de Orăștie), Blidaru (la 22 km de Orăștie), Piatra Roșie (la 30 km de Orăștie) și Grădiștea Muncelului (la 39 km de Orăștie), Sarmisegetusa Regia (în munții Orăștie).

Capitala Daciei romane Sarmisegetuza Ulpia Traiană (din Hațeg spre Caransebeș cam 25 km de Hațeg) - reședința celor mai importante instituții și a înalților funcționari imperiali. Orașul a fost întemeiat în 107 d.Hr., din porunca Împaratului Traian, denumirea sa completă fiind Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Cetatea Colț ( secolul XIV) - situată pe o stâncă, la 720 m altitudine, sursa de inspirație pentru Jules Verne pentru romanul său Castelul din Carpați.

Castelul Corvineștilor – Hunedoara (~20 km de Vila Castelul Maria) - prin frumusețea sa arhitecturală se plasează printre cele mai însemnate monumente de artă feudală din România și din sud-estul Europei. Trecutul castelului se leagă mai ales de familia Corvinilor care l-a stăpânit o vreme indelungată. Iancu de Hunedoara l-a renovat și modificat (1446-1453), amenajând "Sala cavalerilor" și "Sala dietei". Dezvoltat în secolele următoare, castelul reunește stilul gotic cu elemente caracteristice Renașterii și stilului baroc.

Cetatea Devei - ridicată în sec. XIII pe un con vulcanic ce domină vatra orașului de la 184m altitudine. Menționată documentar în 1269, a fost una dintre cele mai puternice cetăți din Transilvania. Drumul spre cetate se poate face pe jos sau cu telecabina (lungimea traseului de 278m, diferența de nivel 158m – primul din Europa).

Muzeul Memorial "Aurel Vlaicu" (la 30 km de vila Castelul Maria) - amenajat în memoria acestui pionier al aviației românești și mondiale. Aici a văzut lumina zilei și a făurit primele sale aeromodele, marele inventator și pilot Aurel Vlaicu.

Muzeul de istorie a mineritului - cu interesante colecții mineralogice – Brad.

Destinații pentru iubitorul de natură

Punct de pornire: grădina și parcul vilei Castelul Maria, apoi împrejurimile, satul Banpotoc din care urmând firul de apă se poate ajunge până în satul Varmaga (~10 km), traseu ce se poate face cu pasul sau cu bicicleta având muntele, apa și pădurea prieten.

Parcul Dendrologic Simeria cu o colecție de plante lemnoase și exotice - 550 specii - întins pe 60 de hectare.

Parcul Național Retezat unde te așteaptă vârfuri de peste 2500 m să le cucerești, 80 de lacuri glaciare, peisaje sălbatice unde poți să intri în “tărâmul fermecat cu ochi albaștri”.

Parcul Grădiște Cioclovina - cu peșteri fantastice.

Punct de plecare pentru vizitarea unor orașe din afara județului

- Banpotoc – Sibiu ~ 98 km

- Banpotoc – Alba Iulia ~ 50 km

- Gardini di Zoe: la mica distanta faimoasele gradini a unui italian indragosti de flori plante si natura. Se pot vizita, facand traseul pe jos, traversand gradina Castelul Maria, iesind pe "portita" din capatul curtii si parcurcand inca 1 km pana la intrarea Gardini di Zoie.

Pelerinaj la edificii religioase

- Biserica ortodoxă Strei la 10 km
- Mănăstirea Prislop la 20 km spre Hațeg
- Biserica de lemn de la Almașu Mic la 5 km
- Biserica reformată Sfânta Fecioară din Santamarie Orlea
- Biserica cetății Colt
- Biserica din Densus este un monument unic în arhitectura medievală românească, fiind construită probabil în cursul secolului al 13-lea
- Biserica ortodoxă din Ostrov, construită în secolul 14, adăpostește o frescă de la 1365

Aceste biserici pot fi parcurse toate într-o singură zi, după urmatorul traseu:

Banpotoc - Simeria - Hunedoara - Călan, Streisângiorgiu - Strei - Sântămăria Orlea - Nucșoara - Suseni, Cetatea Colț - Ostrov - Peșteana - Densus - Hațeg - Prislop - Hunedoara - Simeria - Banpotoc

Luând drumul spre Arad: Biserica medievală Lesnic (SEC XIV) (~34km de Banpotoc) - Biserica medievală din Gurasada (Sec.XII) (~43km).

Pe urmele lui Brâncuși

- pe drumuri de munte până la cariera de travertin Banpotoc, de unde marele sculptor și-a ales material pentru Poarta Sărutului și Masa Tăcerii

- satul natal și casa memorială a lui Constantin Brâncuși: Hobita

- parcul de la Târgu Jiu

- la cerere se pot organiza cursuri de cioplitorie în piatră