Inspiratia vine din natura, din ceea ce ne incanta acum in gradina. Aici fiecare planta la randul ei poate fi regina, depinde de unde e asezata, care e perioada ei de implinire si cum e privita:
Revent, rubarba, rabarbar sau Rheum rhabarbarum
Atat de placuta privirii incat te incanta de la prima vedere. Impresioneaza verdele intens a frunzelor mari, forma rotunda a tufei ce se aseaza aproape ca o cupola, tija florii ce se ridica supla cu mult peste semisfera frunzelor intr-un buchet de floricele albe delicate…
Ascunse de frunzele luciose sunt tijele acestora ce au atatea efecte terapeutice: laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic; dar mai ales sunt atat de gustoase in preparate diverse: prajituri, sosuri, dulceturi, torturi.
Tort de ciocolata cu rubarba, sau dulce amarui cu dulce acrisor intr-o perfecta armonie (asa cum iti pot fi zilele sau noptile):
- Trei foi blat
- – 250gr ciocolata neagra pentru prajituri (Nestle)
- – 200gr unt
- – 70gr fistic prajit si maruntit
- -.30gr cacao pudra
- – 200gr zahar
- – 12 oua
- – 170gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
- – 2-3 gr praf de copt
Untul se spumeaza cu 130gr zahar pana devine alb, se incorporeaza pe rand galbenusele unul cate unul.Se topeste ciocolata pe baie de abur si se adauga si aceasta avand grija sa nu se taie compozitiaSe cerne faina, cu cacao, praful de copt si se adauga in compozitia de unt – galbenuse – ciocolata (Nestle).Cuptorul se incalzeste la 170gr.Se bat albusele cu 70gr zahar pentru a fi adaugate compozitiei, in doua transe. Prima data se incorporeaza bine o treime, adaugand si fisticul si apoi restul de albus amestecand de jos in sus cu grija.Se coc trei foi groase de 2, 5 cm timp de 40 de minute aproximativ.Dupa ce se racesc se umplu cu dulceata de rubarba fierbinte (dulceata aromata cu scortisoara, lamaie, portocala si lamita) si se monteaza tortul imbracandu-l cu dulceata si la exterior. Se pune la rece.Decor: Ganache ciocolata(150 gr ciocolata) se topeste pe abur si se bate cu telul incorporand cu 150 grame frisca lichida.Bezea: 250 gr zahar, 100albus ou, batute pe abur, pana se topeste zaharul si compozitia devine alba, fierbinte si spumoasa, se ia de pe abur se adauga o lingurita suc lamaie si se bate pana se raceste.Se imbraca tortul cu bezea apoi se caramelizeaza cu flacara.Se decoreaza cu ganasul de ciocolata cu firmituri de ciocolata, fistic prajit 30/r, frunze lamaita, felii lamaie.

E gata! Poti sa-l faci si tu!
Se serveste in natura cu infuzie de menta si lamita, alaturi de o carte buna sau un prieten.
Daca prima parte pare prea complicata, alege o solutie mai usoara: vino in gradina la Castelul Maria, fă-ți viata mai simpla!

Felicitări Luminița pentru toate lucrurile frumoase care le faci. Te îmbrățișez cu drag. Nuţi de la vint