Castelul Maria | Blog

Tort cu pere si ciocolata

„Pirus communis provine din Europa orientala si Asia Mica. In excavatiile arheologice s-au gasit resturile unui arbore domesticit datand din anul 3000.ihr. Romanii au raspandit si inbunatatit cultivarea lui. ” asa spune enciclopedia de cunoastere comuna, Wikipedia. Asa a ajuns si in Gradina Castelul Maria (l-a plantat un pui de dac romanizat). Avem mai multi peri in gradina si toti ne-au incantat primavara aceasta cu frumoasele lor flori albe. Din pacate, frigul a inghetat surasul florilor si acestea nu au mai avut puterea de a se transforma.  Doar unul a purtat si rod anul acesta, dar a fost extraordinar! Si-a strans toate puterile si a incercat sa daruiasca fructe si pentru fratii sai. Atat de incarcat, nu a fost in niciodata. Asa ca am avut parte de toate beneficiile miraculoase ale acestor fructe: pe langa, apa, celuloza, saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, si vitaminele A, B, si C, au fost bune consumate crude sau in salata de fructe. Am facut tarte, torturi, si dulceata.  Ii multumim din tot sufletul!

IMG_20171104_113210IMG_20171104_144142

Tort cu pere si ciocolata

Trei foi blat

  • 100gr ciocolata neagra pentru prajituri taiata bucatele mici sau rasa pe razatoarea mare
  • 120gr ulei de masline
  • coaja de lamaie, 4-5 frunze de menta uscate si marunte
  • 30gr cacao pudra
  • 250gr zahar
  • 450gr albus oua
  • 150gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • praf de sare
  • 450grame pere ( nu foarte zemoase) taiate felii subtiri, se presara cu 30gr pesmet amestecat cu 100gr zahar tos brun si praf scortisoara

Se impart in mod egal in trei vase separtate. Uleiul se amesteca cu coaja de lamaie si menta.

Se pregatesc tavile cu hartie de copt si trei forme de 2 cm grosime (24 diametru) , se aseaza perele si se pun in cuptorul încins la 200grade.

Intre timp se cerne faina cu cacao, se bat albusele cu zahar, se pune o parte peste uleiul aromatizat cu coaja de lamaie, portocala si frunza menta.

In doua  treimi albus se incorporeaza faina cu cacao, adaugand in mai multe transe si amestecand.  La sfarsit se pune restul de albus amestecand de jos in sus cu grija si cele 100gr ciocolata.

Se scot tavile cu formele de tort si perele deja caramelizate,  se imparte compozitia de blat in cele trei forme si se niveleaza. Se coc trei foi groase de 2, 5 cm timp de 35 de minute aproximativ, coborand temperatura la 180grade. Dupa ce se racesc se umplu cu crema zabaione cu mascarpone si se monteaza tortul. Se lasa sa se odihneasca si aromatizere 4 ore in frigider (5grade) apoi se se imbraca tortul cu ganache ciocolata  la exterior.  Se tine la rece.

Decor:

Ganache ciocolata (250 gr ciocolata) se topeste pe abur si se bate cu telul  incorporand  cu 250 grame frisca lichida.

Clema zabaione cu mascarpone: 200 gr zahar,  8 galbenusuri  ou,  batute pe abur,  pana se topeste zaharul si compozitia devine  fierbinte si spumoasa , se ia de pe abur se adauga 150ml vin dulce alb  si se bate pana se raceste. Un plic de gelatina (8 gr) pusa la muiat in 30ml apa sau vin dulce se adauga in compozitie. Se imbraca tortul  cu ganasul de ciocolata cu firmituri de ciocolata si frunze de lamaita.

E gata! Poti sa-l faci si tu!

23191756_1498452763570793_724611732_o

Se serveste in natura  cu infuzie  de menta si lamita, alaturi de o carte buna sau un prieten.

Daca prima parte pare prea complicata, alege o solutie mai usoara : vino in gradina la Castelul Maria, fă-ți viata mai simpla!

 

 

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *