Castelul Maria | Blog

Tort cu capsuni si lavanda

Capsunile te incanta in iunie cu fructele lor, dar te bucura tot anul:  frunzele lor de un verde proaspat iti amintesc de magia cifrei trei: trei incercari, trei dorinte, trei magi. Asezate in bordurile de flori sunt o incantare. In aprilie – mai  te inveselesc cu micutele flori cu petale albe, in iunie cu fructele in forma de inima. Am gasit o legenda ce provine de la amerindieni  Cherokee si  povesteste atat de frumos despre aceasta minunata planta:

„Aceasta spune ca, odata, Primul Barbat a certat-o pe Prima Femeie pentru ca nu i-a pregatit mancarea la timp. Ea a inceput sa planga, iar el a alungat-o de acasa. Prima Femeie a fugit in padure. Seara, Primul Barbat s-a dus la marginea padurii, strigandu-si consoarta de mai multe ori. Nici un raspuns. Noaptea, el n-a putut inchide ochii, gandindu-se la ce a facut si la cate pericole are de infruntat Prima Femeie in padure. S-a rugat pentru ea. Dis-de-dimineata, a plecat in padure, rugandu-se: Creatorule, imi pare atat de rau pentru ce i-am spus sotiei mele. Te rog sa pui in calea ei multe flori frumoase. Sigur se va opri sa le miroase, iar eu o voi putea ajunge si imi voi putea cere iertare. Creatorul a pus cele mai frumoase flori in calea femeii, dar ea nu s-a oprit, atat era de suparata. Primul Barbat a gasit locul in care ea dormise peste noapte, apoi a gasit florile puse de Creator in calea ei. Insa n-a gasit-o pe iubita sa. S-a rugat din nou: Creatorule, probabil ca ii este foame. Te rog, pune in calea ei niste fructe. Sigur se va opri sa le manance, iar eu o voi ajunge din urma. Creatorul a pus tufe de mur in calea femeii. Fructele erau ispititoare, insa spinii i-au ranit pielea delicata, astfel ca ea a fugit mai departe. Barbatul a ajuns la mure si s-a rugat din nou: Creatorule, sunt un prost. Tu stii mai bine ce anume i-ar placea Primei Femei. Te rog alege tu ce sa pui in calea ei ca sa o opreasca, astfel incat sa o ajung si sa-i spun cat de mult o iubesc! Atunci, Creatorul s-a uitat la florile de pe pamant si ales cea mai delicata floare alba. S-a uitat la fructe, a ales cateva dintre ele, dar s-a intepat la deget in spini. Picaturile de sange au cazut peste fructe si le-au transformat, facandu-le mari, rosii si in forma de inima. Creatorul a pus florile albe si fructele rosii in calea Primei Femei. Cand ea a vazut florile delicate si fructele rosii, s-a oprit si le-a admirat frumusetea. A vazut ca nu au spini, asa ca a gustat un fruct. Era atat de dulce, incat s-a asezat in iarba si a inceput sa manance pe indelete. A vazut ca fructele aveau forma de inima, asa ca, pe masura ce le manca, a inceput sa se gandeasca la lucrurile frumoase pe care Primul Barbat le facuse pentru ea in trecut. Cu cat manca mai multe, cu atat ii veneau in minte amintiri mai dragi si mai dulci. A inceput sa planga, rugandu-l pe Creator sa i-l aduca pe sotul ei, ca sa-i spuna cat de rau ii pare si cat de mult il iubeste. Exact cand si-a terminat rugaciunea, Primul Barbat a aparut de dupa un copac. Cei doi s-au imbratisat, si-au spus cuvinte de iubire si s-au iertat unul pe altul. Indienii Cherokee au intotdeauna in casa capsuni proaspete sau dulceata de capsuni, sau imagini cu aceste fructe, ca sa-si aminteasca sa nu se certe intre ei. Forma de inima a fructului ne aminteste ca, atunci cand gresim si spunem lucruri dureroase, sa ne rugam, sa cerem iertare si sa spunem cuvinte de dragoste, asa cum au facut Primul Barbat si Prima Femeie. In limba Cherokee, capsuna se cheama ani.

Miresme, parfum si reverie: l avanda. In gradina Castelul Maria apare in mici pete de culoare, dar promite sa isi faca loc in lungi siruri argintii. Cunoscuta si iubita, nu are nevoie de prezentare, nu cere aproape nimic de la noi si ne ofera totul:  energia ce purifica mintea, corpul si spiritul. Ii suntem recunoscatori.

O reteta cu gust, cu capsuni si lavanda: doua simboluri ale iubirii.

2DSC_0263

Trei foi blat

  • 100gr unt topit
  • 180gr zahar
  • 10 oua
  • 170gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • 500grde capsuni
  • 60gr zahar pudra. amestecate cu 60 gr faina de migdale

Capsinile spălate, curatate se pun in scurga de apa in sita si apoi pe servetel, se taie bucatele mici si apoi se presara cu amestecul de  30gr zahar pudra si 30gr faina migdale. Galbenusele se spumeaza cu 100gr zahar pana devine albe, cand se incorporeaza untul topit in fir subtire. Se cerne faina, cuptorul se incalzeste  la 170gr, se bat albusele cu 70gr zahar  pentru a fi adaugate compozitiei.  In doua transe: o treime prima data – se incorporeaza bine –  adaugand apoi si restul de albus, amestecand de jos in sus, apoi cu grija se cerne faina.

Se pun in forme pentru  foi groase de 2, 5 cm si 24 diametru. Se presara cu faina de migdale cu zahar si apoi se aseza deasupra capsunile, si se completeaza cu faina migdale. Pe o foaie se presara si migdale maruntite (10 – 15 gr)

Se coc  timp de 30-40 de minute aproximativ. Dupa ce se racesc se umplu cu:

 Crema ciocolata alba cu aroma de lavanda

  • 500ml lapte
  • 150gr zahar macinat fin cu 2-3 boabe piper
  • 4 – 5 flori proaspete sau uscate de lavanda
  • un plic zahar vanilat
  • 250 gr ciocolata alba
  • un plic gelatina -n 50.l apa
  • 50gr faina
  • 6 galbenuse ou
  • 300gr mascarpone
  • 2 gr sare

Se pune la fiert laptele cu lavanda, 30/r zahar tos si sare. Se bat galbenusele cu 100gr zahar (se poate macina) pana cand se albesc, se adauga atunci faina si apoi laptele fierbinte si strecurat. Se repune pe foc si se amesteca la foc mic (80grade 90grade) pana se ingroasa: 5 min aproximativ. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca un pic, amestecand din cand in cand pentru a nu forma pojghita. Se adauga in crema calda ciocolata si se omogenizează. Cand mai este inca calda crema se pune  gelatina dizolvata in apa in prealabil. Mascarponele cu restul de zahar se spumeaza, si se adauga in el crema racita.

Se monteaza tortul alternand blat, crema, blat crema blat. Ultima foaie e cea cu migdalele maruntite. Se pune la rece si doar dupa o ora se scoate si la exterior se imbraca cu frisca. Se pune la rece si se asteapta oaspetii … sau se pregateste o carte buna pentru o lectura in gradina.

Poate ca nu e nevoie de  o ora si se poate taia si savura.

Bucurie si pace, ca pofta vine mancand!

2DSC_0266

Tort cu rubarba

Inspiratia vine din natura, din ceea ce ne incanta acum in gradina. Aici fiecare planta la randul ei poate fi regina, depinde de unde e asezata, care e perioada ei de implinire si cum e privita:
Revent, rubarba, rabarbar sau Rheum rhabarbarum
Atat de placuta privirii incat te incanta de la prima vedere. Impresioneaza verdele intens a frunzelor mari,  forma rotunda a tufei ce se aseaza aproape ca o cupola, tija florii ce se ridica supla cu mult peste semisfera frunzelor intr-un buchet de floricele albe delicate…
Ascunse de frunzele luciose sunt tijele acestora ce au atatea efecte terapeutice: laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic; dar mai ales sunt atat de gustoase in preparate diverse: prajituri, sosuri, dulceturi, torturi.
Tort de ciocolata cu rubarba, sau dulce amarui cu dulce acrisor intr-o perfecta armonie (asa cum iti pot fi zilele sau noptile):
  •  Trei foi blat
  • – 250gr ciocolata neagra pentru prajituri (Nestle)
  • – 200gr unt
  • – 70gr fistic prajit si maruntit
  • -.30gr cacao pudra
  • – 200gr zahar
  • – 12 oua
  • – 170gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • – 2-3 gr praf de copt
Untul se spumeaza cu 130gr zahar pana devine alb, se incorporeaza pe rand galbenusele unul cate unul.
Se topeste ciocolata pe baie de abur si se adauga si aceasta avand grija sa nu se taie compozitia
Se cerne faina, cu cacao, praful de copt si se adauga in compozitia de unt – galbenuse – ciocolata (Nestle).
Cuptorul se incalzeste  la 170gr.
Se bat albusele cu 70gr zahar pentru a fi adaugate compozitiei, in doua transe. Prima data se incorporeaza bine o treime, adaugand si fisticul  si apoi restul de albus amestecand de jos in sus cu grija.
Se coc trei foi groase de 2, 5 cm timp de 40 de minute aproximativ.
Dupa ce se racesc se umplu cu dulceata de rubarba fierbinte (dulceata aromata cu scortisoara, lamaie, portocala si lamita) si se monteaza tortul imbracandu-l cu dulceata si la exterior. Se pune la rece.
Decor: Ganache ciocolata(150 gr ciocolata) se topeste pe abur si se bate cu telul  incorporand  cu 150 grame frisca lichida.
Bezea: 250 gr zahar, 100albus ou, batute pe abur, pana se topeste zaharul si compozitia devine alba, fierbinte si spumoasa, se ia de pe abur se adauga o lingurita suc lamaie si se bate pana se raceste.
Se imbraca tortul cu bezea apoi se caramelizeaza cu flacara.
Se decoreaza cu ganasul de ciocolata cu firmituri de ciocolata, fistic prajit 30/r, frunze lamaita, felii lamaie.
IMG_20170521_145606
E gata! Poti sa-l faci si tu!
Se serveste in natura  cu infuzie  de menta si lamita, alaturi de o carte buna sau un prieten.
Daca prima parte pare prea complicata, alege o solutie mai usoara: vino in gradina la Castelul Maria, fă-ți viata mai simpla!
IMG_20170521_140117

O vară plină de evenimente

Vara aceasta am avut (ca și în altele de până acum, dar parcă și mai și!) bucuria de a organiza evenimente de toate felurile, de a fi martori la momentele cele mai frumoase, de la nunți, la botezuri, zile de naștere sau sărbătorirea anilor de căsătorie. Întotdeauna ne simțim încântați când suntem aleși ca și locație pentru asemenea zile importante și de aceea ne canalizăm toată energia să le facem să iasă cât mai bine, de la un meniu special pregătit, la torturi pe gusturile invitaților, flori și alte aranjamente.

1ts

Tort de ziua Mariei, vegan, fără ouă sau lapte,  însă cu multă ciocolată.

214rwyojrs

O masă pregătită pentru un grup de prieteni: îi așteaptă salate fel de fel și limonadă.

cloaj21dsc_0421 colaj3

O nuntă mică, între cei mai apropiați, cu un meniu simplu, dar gustos, și un tort pe gusturile mirilor. Pisicile n-au lipsit nici ele…

2erwery

O nuntă în grădină, cu luminițe și mulți prieteni, la care am pregătit aranjamente diverse de prăjituri.

Vă așteptăm și toamna, căci fiecare anotimp are farmecul lui!

Aventuri cu frigiderul – vitrină

Pe vara aceasta pregătisem o surpriză care, însă, greu a atras atenția! Am cumpărat un frigider rotund, cu o vitrină largă, pentru a expune tot felul de mici gustări rapide și a potoli poftele oaspeților (căci, știți cum e, dacă veniți cu o foame mare, și mai sunt și alții la fel înaintea voastră, până se gătește comanda caldă, n-ar prinde bine ceva mic și gustos?) – însă, cu cât îl umpleam mai mult și mai fastuos, parcă cu atât se trecea pe lângă el fără băgare de seamă! Trebuie să fi fost ceva magie, de aceea nu ne-am lăsat descumpăniți și am făcut măncăruri ba mai simple, ba mai complicate, până a început să prindă avânt ideea. Tocmai acum că parcă merge mai bine, vine toamna și afară nu se va mai ieși așa des, să fie văzut și el, frigiderul. Ei, privim cu optimism, poate totuși până pe terasă veți da o tura, într-una din zilele când are și el ce arăta.

1wes

Chec cu brânză, farfurioare cu orez și ciuperci, broșete cu roșii cherry și dovlecel.

1wets

Farfurioare vegane cu diverse: cartofi marinați, pastă de fasole verde, roșii, ardei, măsline verzi, vinete.

2421s

Broșete cu cașcaval, măsline și roșii cherry, pastă de somon pe un pat de lămâie, căsuțe cu castraveți și pastă de brânză, păhărele cu sos de năut și medalioane de vinete și dovlecel.

1uirg

Farfurioare cu salată de vinete, chec cu șuncă și brânză, salate de avocado, gulgufi cu brânză.

Povestea cea dulce

Demult, tare demult, pe vremea când zaharul și ouăle erau la rație, mama deschidea caietul cu coperți albastre la sfârșit de fiecare săptămână și aducea sărbătoare pe masă …

1DSC_0257

În caietul albastru erau rețetele de prăjituri de la bunici, mătuși, prietene, vecine și alte cunoștințe, fiecare cu numele celei care a destăinuit secretul ascuns al dulciurilor – adică un  nume de origine.

Sâmbătă seară  din acest caiet ieșea, după inspirație, incantație și rație, rețetă pentru prăjitura de duminică. Mama mea era cea care deținea puterea de a decide. Ea făcea alegerea ținând cont și de „aș vrea” și „mi-ar plăcea” și „te rog” . Nu știu cum făcea apoi, folosind un numar de „linguri cu varf”, „vârf de cutit” sau „cât cuprinde” să învârtă și să amestece în așa fel încât la sfârșit să iasă ceva minunat. Totul părea atat de complicat și interesant, iar mama mea – o adevărată regină a prăjiturilor!

Îmi amintesc ce mult îmi plăcea să urmăresc toate pregătirile și să ajut (sau să încurc): să cern făina, să bat spuma cu telul și mai mult să gust din spuma de ou. Continuam apoi să privesc prin gemul mic al cuptorului cum se coace și se umflă aluatul, așteptând cu nerbădare magica transformare.

Dupa mulți, mulți ani, secretele prăjiturilor de casă au fost transmise, așa cum spun bătrânii, din generație în generatie. Acum sunt eu cea care pășesc în misteriosul țărâm al dulciurilor unde apar zilnic alte și alte combinații ce se vor descoperite. Nu mi-a rămâs decât să pornesc în această dulce aventură bine înarmată cu Caietul albastru, cărțile Sandei Marin și Silviei Jurcovan, prinzând curaj la nevoie și îndemânare de la alte cursuri și prin exercițiu.

Doresc cu tot sufletul să putem oferi oaspeților nostri de la Castelul Maria frumuseți aromate în farfurie care să le creeze un moment muzical al gusturilor și o amintire minunată.x1mum

Ce ne face speciali?

0aDSC_1507Am simțit ce face acest loc atât de special încă de când am pășit aici – în grădina Castelul Maria, acum mai bine de douăzeci de ani. Am simțit acea vibratie;  am simțit ca aici se împletește armonios frumusețea naturii cu valoarea oamenilor.

Am pornit cu dreptul de la început – am găsit o grădină așezată frumos într-un loc protejat și linistit.

Livada cu tot soiul de pomi fructiferi aștepta să fie îngrijită. Ca răsplată, de atunci, în fiecare an ne îmbogățește cu fructe de servit proaspete, uscate sau în tarte, prăjituri, dulcețuri și gemuri.   Nu doar pomi cu fructe aromate cresc în gradina noastra ci și brazi înalți, mesteceni plângători, buxusi și alte specii de arbori și arbuști. Este plăcerea noastră să-i curățăm și să adaugăm colecției de arbori ornamentali alte specii, pentru ca fiecare anotimp să fie deosebit.

Pentru bucuria ochilor și a simțurilor, pentru prospețimea mirosurilor, am dat mai multă culoare și veselie grădinii cu mici ronduri de flori. Primavara verdele ierbii se combină cu galbenul primulelor, violetele, narcisele și lalelele apar dandu-si  rând, apoi, parfumații bujori și irisii.

La începutul verii trandafirii infloresc rând pe rând;  sunt specii diferite:  unii se remarcă prin miros, alții prin culoare;  sunt tufe ornamentale cu trandafiri englezești sau trandafiri hibrizi,  unii sunt  urcători, alții târâtori, dar fiecare aduce ceva aparte grădinii. Urmeaza flori pentru fiecare parte a lunii: crinii, hortensiile, alte și alte, până ce apar crizantemele, care rămân înflorite până toamna tarziu. Farmecul locului este completat de un ochi de apă cu bambus și nuferi, cu pești, broscuțe și chiar cu elegante libelule câteodată.

x3atsSuntem la țară și nu se putea gândi o grădină fără legume: roșiile, ardeii și dovleceii de aici sunt de mare ajutor în bucătărie, garantând o mâncare gustoasă chiar dacă e simpla. Prieteni cu vecinii, ne ajutăm reciproc și completam necesarul de legume cu ceea ce produc ei. Ca să ne bucurăm și de ele, am amenajat și o grădiniță cu plante aromatice și mirodenii.

Dacă cel ce ajunge aici vrea mai mult verde, pădurile din jurul satului îl așteaptă cu miros de fag și pământ reavăn, ciuperci și fructe de padure. Cu bicicleta se poate face o plimbare de 6 km până la arboretumul Simeria ce uimește prin varietatea de arbori.

În toată această primitoare natura, noi, cei crescuți aici, cum putem fi altfel decât așa cum am învățat și continuăm să învățăm de la ea!? Primim oaspeții cu aceeași plăcere și prospețime, încercăm să fim de ajutor, să pregatim momente de bucurie, să creăm atmosfera în care să te simți liber și fără griji.

Inspirându-ne din natură facem cu plăcere prajituri, tarte, torturi cu dedicație, cu ingredientele favorite, speciale pentru fiecare moment. În natură am găsit secretul pentru a trăi bine: simplitate, onestitate și armonie.