Castelul Maria | Blog

Ofertă pentru zilele friguroase de decembrie, 2020

Cauți un loc de odihnă, sigur și departe de oraș?
Casa Maria te așteaptă cu această ofertă de 3 camere pentru 6 persoane (pentru un grup de familie sau prieteni).
01aDSC_0142
Oferta include:
* mic dejun
* cină bogată & sănătoasă, cu opțiuni vegane (de post)
* două ore exclusivitate SPA
x1bDSC_0961
Puteți să alegeți:
1 noapte – 1600 ron sau, cu reducere! 2 nopți – 2900 ron
Scrie-ne la luminita@castelulmaria.ro sau luminita.castelulmaria@gmail.com. Sau trimite un sms pe 0722382212.
Opțiuni de plată: online, cu card, cu card sau tichete de vacanță, Sodexo, Edenred, Up Romania
Ofertă valabilă în perioada 1 – 21 decembrie 2020
camera3
camera20457
zreprez casa maria

camera1_80031saunaDSC_0539

Micul dejun și cina se servesc la Castelul Maria, 800 m distanță.
 z1DSC_0619

Meriți un pic de tihnă, aer proaspăt, priveliști cu pomi înalți, mâncare delicioasă.
Te așteptăm.

 

Informații pentru rezervare, cazare și masă

Dragi oaspeți,

Vă așteptăm cu drag la noi! Vă amintim că, în condițiile actuale legate de COVID-19, ghidul de conduită este următorul:

  • Servirea mesei sau cazarea se face doar pe bază de rezervare. Dacă doriți să ne vizitați, sunați sau trimiteți un sms/mail!
  • Rezervarea se face pe mail și plata se face, preferabil, online sau cu cardul.
  • Masa poate fi servită în camera de hotel sau în grădină.
  • Mesele se pot servi  între orele următoare, pe baza unui meniu al zilei ce ia în considerare preferințele dvs.:  mic dejun 8-10.30, prânz  13-15 și cină 18-21.
  • În spațiile publice închise, precum restaurantul, e obligatorie purtarea măștii.
  • În zona recepției avem rugămintea să se intre o singură persoană o dată.
  • Pentru sănătatea tuturor, vă rugăm să păstrați distanța fizică între dvs, personal și alți clienți.

 

Pentru a face comunicarea mai ușoară, am pregătit o listă cu detalii și răspunsuri la întrebări frecvente legate de rezervări, program și altele.

Prezentare generală:

Vila Castelul Maria te asteapta cu o gradina ce se intinde pe mai mult de 6000mp, iar  la pensiunea Casa Maria te întâmpină  o gradina de 3000mp, o mini biblioteca și un miniSpa.

Pensiunea Casa Maria se afla la o distanta de aproximativ  800 de metri, 10minute de mers pe jos sau 1 minut cu masina fata de vila Castelul Maria.

 

Capacitate cazare:

Vila Castelul Maria pune la dispozitia clientilor 3 apartamente si o camera, capacitate de cazare de 8 locuri, fiecare apartament cu dormitor, salon living, baie.

Pensiunea Casa Maria te primește în 7 camere, fiecare cu baie proprie, patru dintre ele cu balcon, capacitate de cazare de 17 locuri.

 

Tarife cu mic dejun inclus, pentru două persoane:

  • Camera 1, 3, 2 și din Turn: 290 ron
  • Camera 5, 6, apartament Bej: 335 ron
  • Camera 4 și apartamentul Roșu: 355 ron
  • Camera 7 și apartamentul Albastru: 355 ron

Pentru cazare pe perioadă mai îndelungată (mai mult de trei zile) se pot oferi diverse oferte speciale pentru dvs.

 

  • Mic dejun extra pentru persoanele cazate: 30ron.
  • Mic dejun pentru copiii până la 12 ani: 20 ron.
  • Mic dejun pentru persoanele care nu sunt cazate: 35 ron.
  • Pat suplimentar: 40 ron. Nu toate camerele au posibilitatea de a primi o persoana suplimentar. Va rugam sa anuntati daca doriti cazare pentru mai mult de doua persoane.
  • Micul dejun se servește doar la Vila Castelul Maria, între orele 8 și 10:30.

Ziua hotelieră :

Check-inul se face începând cu ora 16:30 la recepția Castelul Maria, pana la ora 22:30. Avem rugamintea sa ne anuntati pentru check-in în afara orelor. Pentru check-inul după ora 23:55 este posibil se perceapă o taxa suplimentara.

Check-inul la Casa Maria se face începând cu ora 17:00.

Eliberarea camerei se face pana in ora 11:00. Avem rugamintea sa ne anuntati daca doriti sa rămâneți mai mult de aceasta ora. La eliberarea camerei dupa aceasta ora  este posibil sa se perceapa o taxa suplimentara.

Fiind o locație micuță, nu avem program de recepție non-stop. Dacă doriți check-out înainte de ora șapte, vă rugăm să anunțați.

Modalități rezervare:

Rezervarea se  face prin apel telefonic sau sms (0722382212) si prin mail  (luminita@castelulmaria.ro) comunicand datele rezervarii, nume, perioada solicitata si un numar de telefon. Rezervarea se considera ferma daca raspundeti mailului de rezervare si trimiteti un avans de 100ron/pe noapte cazare intr-o camera. Pentru o singură noapte rezervarea se face prin plata integrală a costului camerei.

In cazul in care nu trimiteti un avans, nu raspundeti mailului de rezervare sau nu raspundeti  la telefon pentru confirmare rezervare  exista posibilitatea sa nu va retinem camera.

Politici de restituire avans:

  1. Pentru o rezervare anulata cu 21 de zile inainte de ziua sosirii avansul se restituie, retinand 5 % (minim 10ron) pentru cheltuieli bancare sau se poate considera avans pentru o alta rezervare.
  2. In cazul in care se anuleaza rezervarea in mai putin de 20 de zile, avansul se poate considera avans pentru o alta rezervare sau contravaloare pentru alte servicii.
  3. In caz de anulare cu 48 de ore inainte de inceperea zilei hoteliere sau neprezentare, avansul se pierde.

Restaurantul Castelul Maria.

În  majoritatea timpului, vom opta pentru un meniu restrâns al zilei, cu  câteva variante bazate și pe preferințele dvs. și cu legume proaspete și  inspirație de sezon. Aceasta e o alegere făcută asumat, vrând să  diminuăm cât mai mult risipa alimentară.  Considerăm atât reciclarea,  cât și diminuarea deșeurilor, ca fiind foarte importantă, și încercăm pe  cât posibil să avem practici ecologice, pentru a putea trăi cu toții pe un Pământ sănătos. În mod excepțional și în funcție de sezon, putem să asigurăm și preparate pe comandă special pentru dvs.

Restaurantul are doua saloane, unul cu o capacitate de 16-20pers, iar altul cu o capacitate  de 28-30 pers. Ambele saloane au șemineu si va asteapta in anotimpul rece sa luati masa impreuna cu prietenii dumneavoastra.

Incepand cu sezonul cald, se deschide si gradina de vară: terasa acoperita 12 locuri si alte opt mese in gradina (44locuri). Aici se pot servii salate, diverse gustari si bauturi, sau daca se face comanda, se poate servi un pranz sau o cina deosebita. Masa de pranz sau cina se pregateste la comanda, pretul putand varia in functie de ce se consuma, intre 50 – 100 ron/pers/meniu pranz sau cina (doua feluri și desert). Menționăm ca micul dejun, pranzul sau cina se pot servi ‎doar la vila Castelul Maria. Avem rugămintea sa anunțați dacă doriți sa serviti pranzul sau cina la noi pentru a va retine o masa și a va comanda din timp pentru a avea prioritate la servire.‎

Restaurantul se deschide la 18:00 în timpul săptămânii și la 13:00 în weekend. Pentru excepții de la program vă rugăm să ne contactați pentru a găsi o soluție împreună. Pentru a servi masa, în orice perioadă, vă rugăm să rezervați în prealabil!

Vă rugăm să luați în considerare că în weekenduri, pe timpul zilei, saloanele restaurant ar putea fi rezervate pentru diverse evenimente. În timpul nopții se respectă programul de liniște.

Alte servicii:

  • Parcare în incita localului.
  • Plată Dolce, plata card VISA si MASTER.
  • Mini bibliotecă, cărți și reviste de literatură, poezie, lifestyle, natură și pentru copiii, atât la Casa Maria cât și în restaurantul de la Vila Castelul Maria.
  • Posibilitatea de a comanda (doar din timp) mâncare vegetariană, vegană, fără gluten.
  • Posibilitatea de a comanda (doar din timp) tort sau prăjituri pe placul dvs., inclusiv vegane și raw vegane.
  • Personal la dispozitia dumneavoastra (receptie si restaurant) intre orele 8.00 – 22.00.
  • Primim și animale de companie! Vă rugăm frumos să ne anunțați din timp pentru a vedea cum le putem acomoda. Posibil să se perceapă o taxă suplimentară.
  • Mini SPA cu cada hidromasaj și sauna (la Casa Maria), numai pentru persoanele de la cazare. Pentru rezervări. la Casa Maria: costul rezervării camerei SPA este de 100 ron, o oră. Aceasta se face prin programare în prealabil. Pentru fiecare 20min suplimentar 30ron. Programul e între 11:00 și 21:00.
  • Bucuria de a sta în grădină, într-un loc liniștit, a mirosi flori, asculta păsări, a te uita cum crește iarba și cum se coc fructele.

 

Deoarece incepand cu 23.00 si pana la ora 7.00 poarta principala se inchide va rugam, pentru orice cerere, nu ezitati sa sunati la 0722382212 sau 0254260000.

Notă: Grădina noastră găzduiește prieteni din alte specii: pisici și căței. Dacă sunteți alergici la pisici, este preferabil să rezervați o masă la interior.

 

Datele noastre sunt :

S.C .CASTELUL  MARIA SRL

sediu BANPOTOC NR 20 COM HARAU JUD HUNEDOARA

COD FISCAL : RO 14722630

J20/512/2002

BCR SIMERIA

CONT BANCA lei RO16 RNCB 0166018522460001

Codul Swift la BCR este RNCB RO BU

Cont in euro RO65RNCB0160018522460001

 

 

Vă mulțumim și vă așteptăm la noi,

 Obrejan Luminita

 

 

Înainte de a ne vizita…

4DSC_0707
Dragi oaspeți,
Pentru a păstra intimitatea și plăcerea unei experiențe unice, cazarea sau luarea mesei la noi se face doar pe bază de rezervare. Ne dorim să fim un loc al liniștii, unde oamenii se bucură de plante si verdeață, florile de oameni, pisicile dorm fără griji și se aud păsările cântând. Pentru a ne asigura de acest lucru și a evita aglomerarea, așteptăm un telefon de la dvs. înainte de a ne vizita.
În majoritatea timpului, vom opta pentru un meniu restrâns al zilei, cu câteva variante bazate și pe preferințele dvs. și cu legume proaspete și inspirație de sezon. Aceasta e o alegere făcută asumat, vrând să diminuăm cât mai mult risipa alimentară. Considerăm atât reciclarea, cât și diminuarea deșeurilor, ca fiind foarte importantă, și încercăm pe cât posibil să avem practici ecologice, pentru a putea trăi cu toții pe un Pământ sănătos.
Așteptăm, așadar, un telefon (0722382212), un sms sau un mail (luminita@castelulmaria.ro) pentru a vă rezerva cazarea sau masa.
ps. se întâmplă uneori să avem dificultăți de conexiune cu telefonul fix (0254260000)
6DSC_0692

Tort cu pere si ciocolata

„Pirus communis provine din Europa orientala si Asia Mica. In excavatiile arheologice s-au gasit resturile unui arbore domesticit datand din anul 3000.ihr. Romanii au raspandit si inbunatatit cultivarea lui. ” asa spune enciclopedia de cunoastere comuna, Wikipedia. Asa a ajuns si in Gradina Castelul Maria (l-a plantat un pui de dac romanizat). Avem mai multi peri in gradina si toti ne-au incantat primavara aceasta cu frumoasele lor flori albe. Din pacate, frigul a inghetat surasul florilor si acestea nu au mai avut puterea de a se transforma.  Doar unul a purtat si rod anul acesta, dar a fost extraordinar! Si-a strans toate puterile si a incercat sa daruiasca fructe si pentru fratii sai. Atat de incarcat, nu a fost in niciodata. Asa ca am avut parte de toate beneficiile miraculoase ale acestor fructe: pe langa, apa, celuloza, saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, si vitaminele A, B, si C, au fost bune consumate crude sau in salata de fructe. Am facut tarte, torturi, si dulceata.  Ii multumim din tot sufletul!

IMG_20171104_113210IMG_20171104_144142

Tort cu pere si ciocolata

Trei foi blat

  • 100gr ciocolata neagra pentru prajituri taiata bucatele mici sau rasa pe razatoarea mare
  • 120gr ulei de masline
  • coaja de lamaie, 4-5 frunze de menta uscate si marunte
  • 30gr cacao pudra
  • 250gr zahar
  • 450gr albus oua
  • 150gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • praf de sare
  • 450grame pere ( nu foarte zemoase) taiate felii subtiri, se presara cu 30gr pesmet amestecat cu 100gr zahar tos brun si praf scortisoara

Se impart in mod egal in trei vase separtate. Uleiul se amesteca cu coaja de lamaie si menta.

Se pregatesc tavile cu hartie de copt si trei forme de 2 cm grosime (24 diametru) , se aseaza perele si se pun in cuptorul încins la 200grade.

Intre timp se cerne faina cu cacao, se bat albusele cu zahar, se pune o parte peste uleiul aromatizat cu coaja de lamaie, portocala si frunza menta.

In doua  treimi albus se incorporeaza faina cu cacao, adaugand in mai multe transe si amestecand.  La sfarsit se pune restul de albus amestecand de jos in sus cu grija si cele 100gr ciocolata.

Se scot tavile cu formele de tort si perele deja caramelizate,  se imparte compozitia de blat in cele trei forme si se niveleaza. Se coc trei foi groase de 2, 5 cm timp de 35 de minute aproximativ, coborand temperatura la 180grade. Dupa ce se racesc se umplu cu crema zabaione cu mascarpone si se monteaza tortul. Se lasa sa se odihneasca si aromatizere 4 ore in frigider (5grade) apoi se se imbraca tortul cu ganache ciocolata  la exterior.  Se tine la rece.

Decor:

Ganache ciocolata (250 gr ciocolata) se topeste pe abur si se bate cu telul  incorporand  cu 250 grame frisca lichida.

Clema zabaione cu mascarpone: 200 gr zahar,  8 galbenusuri  ou,  batute pe abur,  pana se topeste zaharul si compozitia devine  fierbinte si spumoasa , se ia de pe abur se adauga 150ml vin dulce alb  si se bate pana se raceste. Un plic de gelatina (8 gr) pusa la muiat in 30ml apa sau vin dulce se adauga in compozitie. Se imbraca tortul  cu ganasul de ciocolata cu firmituri de ciocolata si frunze de lamaita.

E gata! Poti sa-l faci si tu!

23191756_1498452763570793_724611732_o

Se serveste in natura  cu infuzie  de menta si lamita, alaturi de o carte buna sau un prieten.

Daca prima parte pare prea complicata, alege o solutie mai usoara : vino in gradina la Castelul Maria, fă-ți viata mai simpla!

 

 

Tort cu capsuni si lavanda

Capsunile te incanta in iunie cu fructele lor, dar te bucura tot anul:  frunzele lor de un verde proaspat iti amintesc de magia cifrei trei: trei incercari, trei dorinte, trei magi. Asezate in bordurile de flori sunt o incantare. In aprilie – mai  te inveselesc cu micutele flori cu petale albe, in iunie cu fructele in forma de inima. Am gasit o legenda ce provine de la amerindieni  Cherokee si  povesteste atat de frumos despre aceasta minunata planta:

„Aceasta spune ca, odata, Primul Barbat a certat-o pe Prima Femeie pentru ca nu i-a pregatit mancarea la timp. Ea a inceput sa planga, iar el a alungat-o de acasa. Prima Femeie a fugit in padure. Seara, Primul Barbat s-a dus la marginea padurii, strigandu-si consoarta de mai multe ori. Nici un raspuns. Noaptea, el n-a putut inchide ochii, gandindu-se la ce a facut si la cate pericole are de infruntat Prima Femeie in padure. S-a rugat pentru ea. Dis-de-dimineata, a plecat in padure, rugandu-se: Creatorule, imi pare atat de rau pentru ce i-am spus sotiei mele. Te rog sa pui in calea ei multe flori frumoase. Sigur se va opri sa le miroase, iar eu o voi putea ajunge si imi voi putea cere iertare. Creatorul a pus cele mai frumoase flori in calea femeii, dar ea nu s-a oprit, atat era de suparata. Primul Barbat a gasit locul in care ea dormise peste noapte, apoi a gasit florile puse de Creator in calea ei. Insa n-a gasit-o pe iubita sa. S-a rugat din nou: Creatorule, probabil ca ii este foame. Te rog, pune in calea ei niste fructe. Sigur se va opri sa le manance, iar eu o voi ajunge din urma. Creatorul a pus tufe de mur in calea femeii. Fructele erau ispititoare, insa spinii i-au ranit pielea delicata, astfel ca ea a fugit mai departe. Barbatul a ajuns la mure si s-a rugat din nou: Creatorule, sunt un prost. Tu stii mai bine ce anume i-ar placea Primei Femei. Te rog alege tu ce sa pui in calea ei ca sa o opreasca, astfel incat sa o ajung si sa-i spun cat de mult o iubesc! Atunci, Creatorul s-a uitat la florile de pe pamant si ales cea mai delicata floare alba. S-a uitat la fructe, a ales cateva dintre ele, dar s-a intepat la deget in spini. Picaturile de sange au cazut peste fructe si le-au transformat, facandu-le mari, rosii si in forma de inima. Creatorul a pus florile albe si fructele rosii in calea Primei Femei. Cand ea a vazut florile delicate si fructele rosii, s-a oprit si le-a admirat frumusetea. A vazut ca nu au spini, asa ca a gustat un fruct. Era atat de dulce, incat s-a asezat in iarba si a inceput sa manance pe indelete. A vazut ca fructele aveau forma de inima, asa ca, pe masura ce le manca, a inceput sa se gandeasca la lucrurile frumoase pe care Primul Barbat le facuse pentru ea in trecut. Cu cat manca mai multe, cu atat ii veneau in minte amintiri mai dragi si mai dulci. A inceput sa planga, rugandu-l pe Creator sa i-l aduca pe sotul ei, ca sa-i spuna cat de rau ii pare si cat de mult il iubeste. Exact cand si-a terminat rugaciunea, Primul Barbat a aparut de dupa un copac. Cei doi s-au imbratisat, si-au spus cuvinte de iubire si s-au iertat unul pe altul. Indienii Cherokee au intotdeauna in casa capsuni proaspete sau dulceata de capsuni, sau imagini cu aceste fructe, ca sa-si aminteasca sa nu se certe intre ei. Forma de inima a fructului ne aminteste ca, atunci cand gresim si spunem lucruri dureroase, sa ne rugam, sa cerem iertare si sa spunem cuvinte de dragoste, asa cum au facut Primul Barbat si Prima Femeie. In limba Cherokee, capsuna se cheama ani.

Miresme, parfum si reverie: l avanda. In gradina Castelul Maria apare in mici pete de culoare, dar promite sa isi faca loc in lungi siruri argintii. Cunoscuta si iubita, nu are nevoie de prezentare, nu cere aproape nimic de la noi si ne ofera totul:  energia ce purifica mintea, corpul si spiritul. Ii suntem recunoscatori.

O reteta cu gust, cu capsuni si lavanda: doua simboluri ale iubirii.

2DSC_0263

Trei foi blat

  • 100gr unt topit
  • 180gr zahar
  • 10 oua
  • 170gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • 500grde capsuni
  • 60gr zahar pudra. amestecate cu 60 gr faina de migdale

Capsinile spălate, curatate se pun in scurga de apa in sita si apoi pe servetel, se taie bucatele mici si apoi se presara cu amestecul de  30gr zahar pudra si 30gr faina migdale. Galbenusele se spumeaza cu 100gr zahar pana devine albe, cand se incorporeaza untul topit in fir subtire. Se cerne faina, cuptorul se incalzeste  la 170gr, se bat albusele cu 70gr zahar  pentru a fi adaugate compozitiei.  In doua transe: o treime prima data – se incorporeaza bine –  adaugand apoi si restul de albus, amestecand de jos in sus, apoi cu grija se cerne faina.

Se pun in forme pentru  foi groase de 2, 5 cm si 24 diametru. Se presara cu faina de migdale cu zahar si apoi se aseza deasupra capsunile, si se completeaza cu faina migdale. Pe o foaie se presara si migdale maruntite (10 – 15 gr)

Se coc  timp de 30-40 de minute aproximativ. Dupa ce se racesc se umplu cu:

 Crema ciocolata alba cu aroma de lavanda

  • 500ml lapte
  • 150gr zahar macinat fin cu 2-3 boabe piper
  • 4 – 5 flori proaspete sau uscate de lavanda
  • un plic zahar vanilat
  • 250 gr ciocolata alba
  • un plic gelatina -n 50.l apa
  • 50gr faina
  • 6 galbenuse ou
  • 300gr mascarpone
  • 2 gr sare

Se pune la fiert laptele cu lavanda, 30/r zahar tos si sare. Se bat galbenusele cu 100gr zahar (se poate macina) pana cand se albesc, se adauga atunci faina si apoi laptele fierbinte si strecurat. Se repune pe foc si se amesteca la foc mic (80grade 90grade) pana se ingroasa: 5 min aproximativ. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca un pic, amestecand din cand in cand pentru a nu forma pojghita. Se adauga in crema calda ciocolata si se omogenizează. Cand mai este inca calda crema se pune  gelatina dizolvata in apa in prealabil. Mascarponele cu restul de zahar se spumeaza, si se adauga in el crema racita.

Se monteaza tortul alternand blat, crema, blat crema blat. Ultima foaie e cea cu migdalele maruntite. Se pune la rece si doar dupa o ora se scoate si la exterior se imbraca cu frisca. Se pune la rece si se asteapta oaspetii … sau se pregateste o carte buna pentru o lectura in gradina.

Poate ca nu e nevoie de  o ora si se poate taia si savura.

Bucurie si pace, ca pofta vine mancand!

2DSC_0266

Tort cu rubarba

Inspiratia vine din natura, din ceea ce ne incanta acum in gradina. Aici fiecare planta la randul ei poate fi regina, depinde de unde e asezata, care e perioada ei de implinire si cum e privita:
Revent, rubarba, rabarbar sau Rheum rhabarbarum
Atat de placuta privirii incat te incanta de la prima vedere. Impresioneaza verdele intens a frunzelor mari,  forma rotunda a tufei ce se aseaza aproape ca o cupola, tija florii ce se ridica supla cu mult peste semisfera frunzelor intr-un buchet de floricele albe delicate…
Ascunse de frunzele luciose sunt tijele acestora ce au atatea efecte terapeutice: laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic; dar mai ales sunt atat de gustoase in preparate diverse: prajituri, sosuri, dulceturi, torturi.
Tort de ciocolata cu rubarba, sau dulce amarui cu dulce acrisor intr-o perfecta armonie (asa cum iti pot fi zilele sau noptile):
  •  Trei foi blat
  • – 250gr ciocolata neagra pentru prajituri (Nestle)
  • – 200gr unt
  • – 70gr fistic prajit si maruntit
  • -.30gr cacao pudra
  • – 200gr zahar
  • – 12 oua
  • – 170gr faina (se poate folosi faina fara gluten)
  • – 2-3 gr praf de copt
Untul se spumeaza cu 130gr zahar pana devine alb, se incorporeaza pe rand galbenusele unul cate unul.
Se topeste ciocolata pe baie de abur si se adauga si aceasta avand grija sa nu se taie compozitia
Se cerne faina, cu cacao, praful de copt si se adauga in compozitia de unt – galbenuse – ciocolata (Nestle).
Cuptorul se incalzeste  la 170gr.
Se bat albusele cu 70gr zahar pentru a fi adaugate compozitiei, in doua transe. Prima data se incorporeaza bine o treime, adaugand si fisticul  si apoi restul de albus amestecand de jos in sus cu grija.
Se coc trei foi groase de 2, 5 cm timp de 40 de minute aproximativ.
Dupa ce se racesc se umplu cu dulceata de rubarba fierbinte (dulceata aromata cu scortisoara, lamaie, portocala si lamita) si se monteaza tortul imbracandu-l cu dulceata si la exterior. Se pune la rece.
Decor: Ganache ciocolata(150 gr ciocolata) se topeste pe abur si se bate cu telul  incorporand  cu 150 grame frisca lichida.
Bezea: 250 gr zahar, 100albus ou, batute pe abur, pana se topeste zaharul si compozitia devine alba, fierbinte si spumoasa, se ia de pe abur se adauga o lingurita suc lamaie si se bate pana se raceste.
Se imbraca tortul cu bezea apoi se caramelizeaza cu flacara.
Se decoreaza cu ganasul de ciocolata cu firmituri de ciocolata, fistic prajit 30/r, frunze lamaita, felii lamaie.
IMG_20170521_145606
E gata! Poti sa-l faci si tu!
Se serveste in natura  cu infuzie  de menta si lamita, alaturi de o carte buna sau un prieten.
Daca prima parte pare prea complicata, alege o solutie mai usoara: vino in gradina la Castelul Maria, fă-ți viata mai simpla!
IMG_20170521_140117

O vară plină de evenimente

Vara aceasta am avut (ca și în altele de până acum, dar parcă și mai și!) bucuria de a organiza evenimente de toate felurile, de a fi martori la momentele cele mai frumoase, de la nunți, la botezuri, zile de naștere sau sărbătorirea anilor de căsătorie. Întotdeauna ne simțim încântați când suntem aleși ca și locație pentru asemenea zile importante și de aceea ne canalizăm toată energia să le facem să iasă cât mai bine, de la un meniu special pregătit, la torturi pe gusturile invitaților, flori și alte aranjamente.

1ts

Tort de ziua Mariei, vegan, fără ouă sau lapte,  însă cu multă ciocolată.

214rwyojrs

O masă pregătită pentru un grup de prieteni: îi așteaptă salate fel de fel și limonadă.

cloaj21dsc_0421 colaj3

O nuntă mică, între cei mai apropiați, cu un meniu simplu, dar gustos, și un tort pe gusturile mirilor. Pisicile n-au lipsit nici ele…

2erwery

O nuntă în grădină, cu luminițe și mulți prieteni, la care am pregătit aranjamente diverse de prăjituri.

Vă așteptăm și toamna, căci fiecare anotimp are farmecul lui!

Aventuri cu frigiderul – vitrină

Pe vara aceasta pregătisem o surpriză care, însă, greu a atras atenția! Am cumpărat un frigider rotund, cu o vitrină largă, pentru a expune tot felul de mici gustări rapide și a potoli poftele oaspeților (căci, știți cum e, dacă veniți cu o foame mare, și mai sunt și alții la fel înaintea voastră, până se gătește comanda caldă, n-ar prinde bine ceva mic și gustos?) – însă, cu cât îl umpleam mai mult și mai fastuos, parcă cu atât se trecea pe lângă el fără băgare de seamă! Trebuie să fi fost ceva magie, de aceea nu ne-am lăsat descumpăniți și am făcut măncăruri ba mai simple, ba mai complicate, până a început să prindă avânt ideea. Tocmai acum că parcă merge mai bine, vine toamna și afară nu se va mai ieși așa des, să fie văzut și el, frigiderul. Ei, privim cu optimism, poate totuși până pe terasă veți da o tura, într-una din zilele când are și el ce arăta.

1wes

Chec cu brânză, farfurioare cu orez și ciuperci, broșete cu roșii cherry și dovlecel.

1wets

Farfurioare vegane cu diverse: cartofi marinați, pastă de fasole verde, roșii, ardei, măsline verzi, vinete.

2421s

Broșete cu cașcaval, măsline și roșii cherry, pastă de somon pe un pat de lămâie, căsuțe cu castraveți și pastă de brânză, păhărele cu sos de năut și medalioane de vinete și dovlecel.

1uirg

Farfurioare cu salată de vinete, chec cu șuncă și brânză, salate de avocado, gulgufi cu brânză.

Povestea cea dulce

Demult, tare demult, pe vremea când zaharul și ouăle erau la rație, mama deschidea caietul cu coperți albastre la sfârșit de fiecare săptămână și aducea sărbătoare pe masă …

1DSC_0257

În caietul albastru erau rețetele de prăjituri de la bunici, mătuși, prietene, vecine și alte cunoștințe, fiecare cu numele celei care a destăinuit secretul ascuns al dulciurilor – adică un  nume de origine.

Sâmbătă seară  din acest caiet ieșea, după inspirație, incantație și rație, rețetă pentru prăjitura de duminică. Mama mea era cea care deținea puterea de a decide. Ea făcea alegerea ținând cont și de „aș vrea” și „mi-ar plăcea” și „te rog” . Nu știu cum făcea apoi, folosind un numar de „linguri cu varf”, „vârf de cutit” sau „cât cuprinde” să învârtă și să amestece în așa fel încât la sfârșit să iasă ceva minunat. Totul părea atat de complicat și interesant, iar mama mea – o adevărată regină a prăjiturilor!

Îmi amintesc ce mult îmi plăcea să urmăresc toate pregătirile și să ajut (sau să încurc): să cern făina, să bat spuma cu telul și mai mult să gust din spuma de ou. Continuam apoi să privesc prin gemul mic al cuptorului cum se coace și se umflă aluatul, așteptând cu nerbădare magica transformare.

Dupa mulți, mulți ani, secretele prăjiturilor de casă au fost transmise, așa cum spun bătrânii, din generație în generatie. Acum sunt eu cea care pășesc în misteriosul țărâm al dulciurilor unde apar zilnic alte și alte combinații ce se vor descoperite. Nu mi-a rămâs decât să pornesc în această dulce aventură bine înarmată cu Caietul albastru, cărțile Sandei Marin și Silviei Jurcovan, prinzând curaj la nevoie și îndemânare de la alte cursuri și prin exercițiu.

Doresc cu tot sufletul să putem oferi oaspeților nostri de la Castelul Maria frumuseți aromate în farfurie care să le creeze un moment muzical al gusturilor și o amintire minunată.x1mum